Stage buitenland: Waarom stage lopen in het buitenland?

Een buitenlandse stage

Steeds meer studenten kiezen voor een stage in het buitenland. Het is een unieke manier om werkervaring op te doen in een ander land. Veel studenten zullen achteraf hun stage in het buitenland zien als een van de hoogtepunten in het leven en dat is niet voor niets. Voor vele studenten is de stage in het buitenland namelijk één van de eerste ervaringen waarin ze in hun eentje voor een langer tijd naar een vreemd land verhuizen.

Wat volgt is een nieuwe omgeving, andere cultuur, en de kans om jezelf op vele vlakken verder te ontwikkelen, dan als je niet stage in het buitenland was gaan lopen! Stage lopen in het buitenland kan erg spannend zijn en een grote uitdaging. Wij vertellen je hier wat je moet weten.

De voordelen van stage lopen in het buitenland

Studenten die in het buitenland stage lopen ontwikkelen zich sterk op persoonlijk vlak. Om te beginnen duwt de gewaagde stap om het überhaupt te doen je direct uit je comfort zone! Alle situaties die je daarna alleen trotseert zullen je een sterker persoon maken die makkelijk kan omgaat met verandering en je zelfstandiger maakt.

Daarnaast geeft een stage in het buitenland je CV een enorme boost! Vooral door je eerder de genoemde persoonlijke ontwikkeling sta je een streepje voor bij toekomstige werkgevers! Een stage in het buitenland laat namelijk zien dat jij zelfredzaam bent en niet snel een uitdaging uit de weg gaat. Twee veel gezochte competenties in kandidaten.

Door je in een andere cultuur te begeven leer je veel over jezelf en de wereld. Je leert bepaalde dingen in een ander licht te zien, ofwel vanuit een ander perspectief te bekijken. Een stage in het buitenland is dus veel meer dan alleen maar werkervaring op doen, zoals in Nederland het geval is.

Last but not least: een buitenlandse stage geeft jouw de unieke kans om relatief snel een nieuwe taal te leren. De beste manier daarvoor is namelijk constante blootstelling aan de taal. Je kunt je Engels, Frans of Duits een boost geven, of je kunt aan Spaans beginnen! De keus is helemaal aan jou.

stage buitenland

Stage buitenland: In welke landen kan ik mijn buitenlandse stage doen?

Een van de eerste keuzes die je moet maken als je besluit in het buitenland stage te lopen is: welk land!? Eigenlijk heb je hier vrij keus in, al wordt aangeraden gevaarlijke gebieden te vermijden. Toch ligt het ook aan je studierichting. Om een stage in makelaardij te vinden op Bali, zou bijvoorbeeld best uitdagend zijn omdat de regels daar anders zijn dan in Nederland. Denk dus goed na als je besluit stage in het buitenland te lopen, of het land die jij kiest jouw wel een goede stage kan bieden.

Stage buitenland: Bij welke buitenlandse bedrijven kan ik mijn stage doen?

Vele bedrijven in het buitenland staan open een stage te bieden aan Nederlandse studenten. Dit komt omdat Nederlanders over het algemeen een intelligent en hardwerkend volk zijn. De vraag naar dit soort mensen is in elk bedrijf in welke sector dan ook altijd hoog! Waar jouw stage in het buitenland plaats gaat vinden ligt dus vooral aan jouw eisen, en die van je opleiding.

Stage zoeken in het buitenland

Er zijn verschillende manieren om een stage in het buitenland te zoeken. We leggen de drie meest populaire hieronder uit.

International office van je hogeschool

Vele scholen en universiteiten hebben zelf een zogenaamde ‘international office’ die studenten verbindt met buitenlandse schoolinstellingen, maar ook stagebedrijven. Het voordeel aan deze manier is dat de stagebedrijven in het portfolio van een international office altijd al gekeurd zijn. Dit kan tijd schelen omdat sommige schoolinstellingen streng zijn over bedrijven in het buitenland waar je stage kan lopen. Het nadeel echter, is dat de schoolinstelling je vaak maar licht ondersteunt met de randzaken en ze weinig rekening houden met de algehele kwaliteit van je stagereis en zich alleen focussen op de buitenlandse stage zelf.

Stage bemiddelingsbureau inschakelen

Je kunt ook een stagebemiddelingsbureau inschakelen. Dit zijn bureaus die voor een vergoeding je stage vinden en je sterk ondersteunen bij alles wat er verder bij komt kijken. Tot aan je reis terug naar Nederland. Voordeel van deze optie is dat de bureaus ervaring hebben op locatie en rekening houden met jou algehele tijd in het buitenland. Een nadeel kan zijn dat het een paar weken kan duren voordat de schoolinstelling de opdracht goedkeurt. Ook zitten er kosten aan verbonden.

Zelf een buitenlandse zoeken

Als laatste optie heb je natuurlijk de mogelijkheid helemaal zelf een stage in het buitenland te zoeken. Dit is de langdurigste maar misschien ook de meest leerzame optie. Wel wordt hier aangeraden je goed te verdiepen en geen overhaaste keuzes te maken. Laat je goed informeren!
Zelf een stage vinden in het buitenland is voordelig omdat je er veel van leert. Aan de andere kant ben je er veel tijd aan kwijt en kan het langer duren voordat je stage goedgekeurd wordt.

Stage lopen in het buitenland, samengevat

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg redenen om jouw stage niet in Nederland, maar in het buitenland te doen! Het aantal landen én bedrijven waar je dit mogelijk kunt maken zijn gigantisch. Het vinden van een buitenlandse stage is altijd de grootste uitdaging, en de randzaken eromheen vormen de hindernis erna! Wel zijn er dus oplossingen om het je makkelijker te maken. Al met al hopen wij dat jij kiest voor een buitenlandse stage, ongeacht de manier!

Op zoek naar een buitenlandse stage?

Interns-Abroad vindt voor jou de ideale buitenlandse stage in verschillende bestemmingen in Azië en Europa.

Bekijk de bestemmingen