Skip to main content
“Op moment van schrijven ben ik ervan overtuigd dat een student die in Thailand stage gaat lopen, een geweldige tijd tegemoet gaat.”

Wij krijgen regelmatig de vraag van bezorgde studenten hoe het is om stage te lopen in een tijd die getekend is door het coronavirus. En dat is niet zo gek. Stagelopen in het buitenland is eigenlijk niet anders dan reizen en werken. En laat dat nou net hetgeen zijn dat de coronacrisis he-le-maal op zijn kop heeft gezet.  

Europa heeft lange tijden gekend van thuiswerken en op vakantie gaan in eigen land. Het belangrijke sociale aspect van werk viel ineens weg. Met alle gevolgen van dien. Ontsnappen van werk met een vakantie in de zon zat er niet meer in. Gelukkig is Europa al goed op weg om volledig te heropenen en laat Azië de teugels ook wat vieren. Verschillende mooie stagelanden openen hier langzaam maar zeker hun grenzen voor buitenlanders.  

In dit blog zoomen we in op Thailand en kijken we hoe het is om daar stage te lopen anno (begin) 2022. Uiteraard zijn de regels onderhevig aan constante verandering en kan het binnen een week alweer wat verschillen!  

Thailand tijdens Corona 

Dit mooie subtropische land in Zuidoost-Azië is in 2021 hard getroffen door de toen dominante delta-variant van het coronavirus. Binnenkomen als toerist was praktisch onmogelijk. Alleen noodzakelijke bezoeken werden doorgelaten. Dit heeft zijn sporen achtergelaten. Door het wegvallen van toerisme waren ooit gigantisch populaire plekken, zoals Bangkok, Phuket of de eilanden van Surat Thani, lang verlaten door toeristen. Waar de straten van Koh Samui altijd bezaaid waren met mensen en scooters, bestaat de drukste straat in Chaweng nu vooral uit leegstaande panden van failliete horecaondernemingen. Dit allemaal ging ten koste van de bevolking, die in sommige gebieden voor een groot deel afhankelijk waren van de toerismesector.  

Sandbox Quarantine Scheme

Sinds enkele maanden heeft de overheid verschillende programma’s ontwikkeld die ervoor moeten zorgen dat buitenlanders op een veilige manier weer Thailand binnen kunnen komen. In de zomer van 2021 begon Thailand met het Sandbox Quarantine Program. Enkel in Phuket. De rest van het land volgde in November. Volgens het Sandbox Scheme moe(s)ten alle niet-Thaise 7 dagen in “quarantaine” in een zogenaamde Sandbox (zandbak). Deze zandbak was niets anders dan een stad, eiland of eilandengroep waarin je je vrij rond mocht bewegen, mits je een negatief testresultaat had op dag 0. Je aankomstdag. Op dag 5 moest je weer testen. Negatief testresultaat? Top, je mag je vrij rond bewegen door heel Thailand! Positief testresultaat? Je moet 10 hele dagen in quarantaine (11 nachten). Als je pech hebt in een ziekenhuis, en als je geluk hebt in een quarantaine hotel waarin je met mondkapje wel naar buiten mag. Soms zelfs met een strandje en de mogelijkheid om te zwemmen. 

Test & Go

Momenteel kom je er als Nederlander via het Test&Go Scheme nog iets makkelijker vanaf; als je op je aankomst dag negatief test, mag je je direct vrij rond bewegen door heel Thailand. vijf nachten later, op dag 5, dien je wel opnieuw een test te doen. De consequenties verbonden aan positief testen blijven hetzelfde, dus zorg dat je de tweede test dicht bij de kust aflegt. Hier heb je namelijk de minste kans 10 dagen in een ziekenhuiskamertje te moeten verblijven! 

Herstel in Thailand

Zoals gezegd is er duidelijk herstel zichtbaar. Dit merk je aan de steeds meer opduikende horecagelegenheid maar ook aan de afnemende coronamaatregelingen. De overheid heeft toegezegd om de coronapandemie eind 2022 als endemisch te gaan beschouwen. Met de week lijkt het aantal toeristen toe te nemen en wordt het weer drukker en gezelliger op de voorheen populaire plekken. Voornamelijk op Phuket gaat het razendsnel met het aantal mensen en verdwijnen de mondkapjes langzamerhand van het straatbeeld. Vermoedelijk omdat Phuket de eerste Sandbox locatie was. Bangkok en Surat Thani volgen ook. Op moment van schrijven ben ik ervan overtuigd dat een student die in Thailand stage gaat lopen, een geweldige tijd tegemoet gaat. Men kan de nieuwe situatie in Thailand zelfs als een zege beschouwen. Tijdens je stagereis krijg je de kans Thailand op een manier te ervaren die 3 jaar geleden niet meer mogelijk was. Rustige stranden, verkeer zonder file, schonere dorpen en steden. Het massatoerisme van voorheen mocht goed zijn voor de economie, maar het was zeker niet goed voor de leefbaarheid van het land.  

Stagelopen in Thailand

Thaise bedrijven nemen weer studenten aan. Zo zijn er in Bangkok grote multinationals die waardevolle, leuke stages aanbieden. Daarnaast zijn er in de toeristische gebieden grote resorts waar je aan de gang kunt gaan als deel van een marketing of hospitality studie. Kortom: Thailand krijgt groen licht van Interns-Abroad!   

Wil jij nou ook stage lopen in het buitenland? Bekijk onze openstaande stage vacatures op de website.

Op zoek naar een stage in het buitenland?

Interns-Abroad biedt een groot aantal stages in verschillende bestemmingen in Azië en Europa.

Bekijk de bestemmingen